La menopausa és un moment de la vida on s’experimenten moltíssimes emocions i és que, a més de viure una transició cap a una etapa no fèrtil, les dones patim moltíssimes alteracions hormonals, associades a la disminució d’ estrògens .
El que és tradicional és que la menopausa es presenti al voltant dels 50 anys, però moltes dones pateixen un avenç d’aquesta etapa i viuen una menopausa precoç.
En aquest article, els nostres experts en reproducció assistida t’explicaran què significa experimentar una menopausa precoç, quins són els seus símptomes, com pot afectar la teva fertilitat i quines alternatives tens per aconseguir un embaràs.
Què és la menopausa?
La menopausa és el moment de la vida en què una dona té la seva última menstruació. És molt important fer la diferenciació amb el concepte de climateri, ja que aquest correspon a la totalitat de l’etapa de transició entre un estat fèrtil i un no fèrtil.
Generalment, es confonen els conceptes i les persones fan referència a la menopausa com tot el procés en què s’experimenta la pèrdua de la menstruació i es presenten els canvis hormonals; tanmateix, per referir-se a això, el correcte és parlar de climateri.
Les fases del climateri
Des de l’inici del climateri i de manera progressiva, els estrògens comencen a disminuir provocant que els òvuls no madurin com abans.
El climateri inicia uns quants anys abans de l’arribada de la menopausa i consta de diverses fases en què les dones experimentem canvis hormonals totalment normals.
La primera etapa del climateri és la premenopausia o perimenopausa , i comença al voltant d’uns 3 a 5 anys abans de la menopausa. S’hi experimenten els primers símptomes que, generalment, són alteracions del cicle menstrual, sufocacions i canvis d’humor. A causa dels canvis hormonals, les dones comencem a notar afectacions en la menstruació, pel que fa a la periodicitat i abundància del sagnat.
Generalment, entre els 45 i 55 anys es presenta l’arribada de la menopausa, sent la segona etapa del climateri. Es considera que una dona és a la menopausa quan fa més d’un any que no menstrua i representa, en la majoria dels casos, la fi de la seva etapa fèrtil.
Finalment, el climateri arriba a la fase final amb la postmenopausa i, en alguns casos, es pot estendre fins a 20 anys després d’haver assolit la menopausa, és a dir, fins que comença l’etapa de senilitat.
La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis
Quan es parla de menopausa precoç?
La menopausa, generalment, es presenta entre els 45 i els 55 anys; no obstant això, hi ha casos en què s’experimenten alteracions hormonals i reproductius que avancen la seva arribada.
Es considera que una dona pateix de menopausa precoç o prematura quan aquesta arriba abans dels 40 anys .
Tal com explicàvem prèviament, la perimenopausa o premenopausia engloba l’experimentació dels símptomes previs a la menopausa, que es poden presentar de 3 a 5 anys abans de l’etapa esmentada. En els casos de menopausa precoç, la perimenopausa també es fa present abans i se sol reflectir com una fallada ovàrica precoç.
Per diagnosticar la menopausa prematura o precoç i identificar que estàs passant per una fallada ovàrica precoç, els especialistes mèdics fan proves físiques, ginecològiques i anàlisi de sang, especialment per verificar els teus nivells d’estrògens i de l’hormona fol·liculoestimulant.
Això és especialment important de detectar si vols ser mare, ja que, si estàs passant per una fallada ovàrica precoç o estàs ad-portes d’experimentar una menopausa precoç, les possibilitats d’obtenir un embaràs seran més baixes i, molt probablement, hauràs de recórrer a tècniques de Reproducció Assistida.
Símptomes de la menopausa precoç
Els símptomes de la menopausa precoç són els mateixos que una menopausa tradicional. Cal destacar que els símptomes podrien variar entre dones, ja que cada cos i sistema és únic.
• Alteracions del cicle menstrual (abundància i periodicitat)
• Canvis dels estats d’ànim pels canvis hormonals
• Sufocacions i canvis del termòstat corporal
• Afectació del metabolisme
• Migranyes
• Alteració del desig sexual
• Sequedat vaginal i de la pell
• Possible incontinència urinària
Com afecta la premenopausa per aconseguir l'embaràs?
El principal efecte que té l’arribada de la premenopausa és que l’ovulació desapareix o disminueix a nivells molt baixos, provocant que la reserva ovàrica s’esgoti.
Per aconseguir un embaràs natural amb òvuls propis, cal comptar amb una reserva ovàrica en valors “normals”, oscil·lant entre 0,7 i 3,5 ng/ml.
Els nivells d’ovulació varien entre les dones premenopàusiques. Per això, si creus que estàs experimentant una menopausa precoç i vols ser mare, és molt important que acudeixis al ginecòleg perquè et faci proves i verifiqui la teva reserva ovàrica. Com més aviat disposeu d’aquesta informació, abans podreu rebre assessorament sobre el pla d’acció a dur a terme.
Puc ser mare si pateixo premenopausa o fallada ovàrica precoç?
Fins que una dona no viu “oficialment” l’arribada de la menopausa, es considera que encara hi ha possibilitats de ser mare . No obstant això, és important que sàpigues que, si ets a l’etapa de premenopausa o t’han diagnosticat una fallada ovàrica precoç, serà més difícil que puguis aconseguir l’embaràs amb els teus propis òvuls.
Davant d’això, la Reproducció Assistida és una molt bona alternativa per ser mare, estant a la premenopausa.
Les alternatives que tindreu a la vostra disposició dependran de la vostra reserva ovàrica; no obstant això, és molt freqüent que es recomana fer una fecundació amb donació d’òvuls. Aquesta tècnica permet obtenir un embaràs quan la dona no disposa d’òvuls de qualitat suficient.
A IVFforYOU tenim uns resultats excepcionals, amb un 91,5% d’èxit per cicle. A més a més, comptem amb un banc de donants d’ovòcits que han estat prèviament estudiades per assegurar la qualitat de la donació.
Altres tècniques recomanades en casos de menopausa precoç serien: la Donació d’Embrions , la Fecundació in Vitro utilitzant ovòcits vitrificats a una edat més primerenca (abans de l’arribada de la menopausa) o la transferència d’embrions congelats, creats abans del diagnòstic de la fallada ovàrica precoç.
Preguntes freqüents relacionades a la menopausa i maternitat
Quina és la diferència entre fallada ovàrica precoç i menopausa precoç?
La menopausa precoç és quan una dona abans dels 40 anys ja presenta una desaparició del cicle menstrual durant 12 mesos. La fallada ovàrica precoç fa referència al fet particular que una dona pateix insuficiència ovàrica prematura, que fins i tot es pot arribar a presentar abans dels 30 anys.
Quant dura la menopausa?
La menopausa es refereix a la fita específica en què una dona fa més de 12 mesos que no té la menstruació. Per tant, no és un període extens en el temps, sinó més aviat un moment en particular en què es compleix una etapa. Tot i això, els símptomes previs de la menopausa són més extensos en el temps i poden presentar-se diversos anys abans.
Quant dura el climateri?
El climateri pot començar entre 3 o 5 anys abans de la menopausa, que es presenta entre els 45 i 55 anys. En total, el climateri es pot estendre durant diversos anys després de la menopausa, arribant fins i tot fins als 70.
Quina és l'edat on es presenta la menopausa precoç?
La menopausa precoç apareix abans dels 40 anys.
Quina és la diferència entre climateri i menopausa?
El climateri és l’etapa en què una dona passa d’un estat reproductiu a un de no reproductiu, i això pot ser un procés més extens i transitori. En canvi, la menopausa és per referir-se puntualment al moment en què es té la darrera menstruació.
Es pot quedar embarassada una persona que estigui a la menopausa?
És molt difícil quedar embarassada a la menopausa, ja que la reserva ovàrica és pràcticament nul·la. No obstant això, si una dona està a la premenopausa o perimenopausa, encara hi ha probabilitats de quedar embarassada, ja que segueix ovulant.
A IVFforYOU podem informar-te de les alternatives que tens per poder obtenir el teu embaràs. Escriu-nos, la primera visita amb els nostres experts és gratuïta!