La majoria dels pacients que se sotmeten a un tractament de reproducció assistida han de superar la coneguda “betaespera”. El seu nom fa referència al període de temps després de finalitzar un tractament de fertilitat i el dia en de la prova d’embaràs. Són dies en què a les pacients els sorgeixen moltíssims dubtes.
En aquest article, els experts d’IVFforYOU us explicaran en què consisteix la betaespera, quins són els símptomes que generalment es presenten i, en cas que el vostre test mostri un resultat positiu, quins tipus d’embarassos existeixen.
Què és la betaespera?
Se’n diu betaespera al període de temps que transcorre entre el qual una pacient finalitza el seu cicle de Reproducció Assistida (Inseminació Artificial o transferència embrionària després d’una Fecundació In Vitro) i el dia en què efectua la prova d’embaràs.
Aquest període s’anomena així perquè a la prova d’embaràs s’analitzen els valors de l’hormona beta-hCG, que és alliberada per l’embrió després de la implantació. A mesura que l’embrió va creixent, també ho fan els nivells d’aquesta hormona fins al tercer mes d’embaràs.
La betaespera té una durada d’aproximadament 15 dies, ja que després d’aquest període els nivells de l’hormona beta-hCG són prou alts per detectar-la i confirmar l’embaràs.
Símptomes de la betaespera
Com que només transcorren alguns dies des de la finalització del tractament de reproducció assistida fins al dia de la prova, no és comú que una pacient tingui símptomes d’embaràs durant la betaespera.
Principalment, es parla de símptomes a la betaespera per fer referència als possibles efectes secundaris dels fàrmacs utilitzats per a l’estimulació ovàrica, que busquen augmentar el nombre d’òvuls de bona qualitat per fecundar, o de la medicació emprada per preparar l’endometri, en el cas de tractaments amb òvuls o embrions donats.
L’estimulació ovàrica produeix alguns símptomes molt freqüents en les dones, per exemple:
– Inflor abdominal
– Pesadesa a les cames
– Canvis d’humor
– Sensació de pressió als ovaris
– Dolor lumbar
– Possible lleuger sagnat
– Migranyes
– Cansament
– Gasos
Durant la betaespera és normal tenir la sensació que pot arribar la menstruació, ja que un dels símptomes freqüents és tenir sagnats lleugers o tacats de color marró. Si experimentes sagnats abundants, és millor contactar amb el teu equip mèdic a títol preventiu.
En altres casos, també pot passar que no tinguis cap indici i tinguis una betaespera sense símptomes. Això és normal, ja que cada cos és únic i les reaccions són diferents davant dels tractaments hormonals.
La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis
Consells per la teva betaespera
Sabem que aquests 15 dies poden ser molt aclaparadors i és normal que tinguis moltíssimes preguntes sobre el que es pot fer o no.
Per això, a IVFforYOU hem recopilat algunes respostes i consells que oferim recurrentment a les nostres pacients, perquè puguin viure més tranquil·les la seva betaespera.
– El primer dia després de la inseminació és preferible no fer grans esforços ni carregar pes.
– És normal tenir alguns símptomes deguts a l’estimulació ovàrica, no et preocupis en extrem.
– Recolza’t al teu cercle proper i envolta’t d’amics, familiars o la teva parella.
– És recomanable no fumar ni beure, ja que hi ha el risc de trombosi
– Mantingues una alimentació normal i bona hidratació. Et recomanem especialment la ingesta de fibra per afavorir el trànsit intestinal.
– Pots fer esports sense problema, però és preferible evitar esports d’alta intensitat o de contacte.
– Per controlar el nerviosisme, et recomanem fer ioga i meditació; aquestes tècniques ajuden molt les pacients a controlar la respiració i els seus pensaments.
– No recomanem fer cap test d’embaràs casolà abans que finalitzi la betaespera.
Resultat positiu després de la betaespera: quins tipus d'embarassos hi ha
Si després de finalitzar la betaespera, el teu metge et confirma que el resultat del teu test és positiu, enhorabona!, inicies una de les etapes més màgiques de la vida: l’embaràs.
Hi ha molts tipus d’embarassos, i cadascun porta associats símptomes i recomanacions específiques. No obstant això, no t’alarmis! Molts són comuns i no suposen cap mena de risc per a tu o el teu nadó; el més important és que el teu embaràs estigui controlat periòdicament pel teu equip mèdic per a evitar qualsevol complicació.
Perquè tinguis més informació a la vostra disposició, t’expliquem quins són els tipus d’embarassos més comuns que poden experimentar les dones.
Embaràs intrauterí
Tal com diu el nom, aquest tipus d’embaràs és el que es desenvolupa a l’interior de l’úter, i és el més freqüent i normal en una dona.
En total, dura aproximadament entre 40 i 42 setmanes des de la fecundació de l’òvul.
Dins dels embarassos intrauterins, també s’hi inclouen els embarassos de bessons o múltiples. Amb els tractaments de reproducció assistida és una mica més comú i possible tenir aquest tipus d’embarassos. Tot i això, l’estadística no és gaire alta: a IVFforYOU transferim en un 90% dels casos un únic embrió per a evitar-los al màxim.
Embarà ectòpic
Els embarassos ectòpics, o també coneguts com a embarassos extrauterins, són aquells en què l’òvul es desenvolupa fora de l’úter.
Aquest tipus d’embarassos es consideren de risc per a la dona, ja que lamentablement en aquests casos el fetus no pot sobreviure i, si no s’interromp a temps, es pot posar en risc la vida de la dona.
Com que en aquests casos la fecundació de l’òvul té lloc fora de l’úter, el fetus no té els recursos propicis per desenvolupar-se i mantenir-se amb vida.
Generalment, aquest tipus d’embaràs es detecta durant les primeres setmanes, específicament entre la setmana 6 i 16. Per a diagnosticar-lo, l’equip mèdic l’identifica mitjançant les ecografies o anàlisis de sang que t’efectuaran recurrentment al llarg del teu embaràs.
- Embaràs molar
De manera anòmala, també hi ha dones que desenvolupen embarassos molars. Aquest tipus d’embaràs és una complicació originada pel creixement anormal de les cèl·lules que formen la placenta.
Aquest és un dels embarassos més riscosos per a la mare, ja que es considera com un tumor no cancerigen que es desenvolupa a l’úter.
Els embarassos molars són inviables, ja que l’embrió no s’ha arribat a desenvolupar o bé en la majoria dels casos mai no va existir. Per aquesta raó, amb prou feines es detecta aquest tipus d’embaràs, es pren la decisió mèdica d’interrompre’l.
Les probabilitats de desenvolupar un embaràs molar són estadísticament molt baixes, ja que només afecten un de cada 1.500 embarassos.
El més important perquè desenvolupis un bon embaràs és mantenir un control periòdic amb el teu equip mèdic; portar una alimentació equilibrada i nutritiva i envoltar-te d’un ambient tranquil i positiu.
Si tens qualsevol consulta referida als diferents tractaments de Reproducció Assistida, a la betaespera o al desenvolupament del teu embaràs, a IVFforYOU estarem encantats de donar-te suport i resoldre els teus dubtes.